Στο άκουσμα της λέξης δυσλεξία μας έρχεται στο μυαλό μια ανυπέρβλητη δυσκολία, γραπτά γεμάτα «κοκκινίλες», στεναχωρημένα παιδιά, αγχωμένοι γονείς. Τίποτα όμως δεν είναι όπως φαίνεται.
Ο τρόπος που οι δυσλεκτικοί βλέπουν τον κόσμο είναι μοναδικός. Έχουν ικανότητες που μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμες τόσο για τους ίδιους όσο και για το κοινωνικό σύνολο.
Έχουν πολύ δυνατή μακρόχρονη μνήμη. Μπορούν με μεγάλη ευκολία να ανακαλέσουν πληροφορίες και γεγονότα που έγιναν πριν πολύ καιρό.
Μπορούν επίσης να αφηγηθούν πολύ γλαφυρά αυτά που θυμούνται. Αυτή τους η ικανότητα μπορεί να βοηθήσει τους άλλους να βελτιώσουν την μνήμη τους αλλά και να αφομοιώσουν τις πληροφορίες που χρειάζονται!
Μπορεί οι δυσλεκτικοί να δυσκολεύονται με τον γραπτό λόγο αλλά πολλοί από αυτούς είναι εξαιρετικοί στο να λύνουν κάθε είδους γρίφους!!
Μπορούν πολύ εύκολα ν’ αντιληφθούν τα μοτίβα και να επιλύσουν ακόμη και σύνθετα προβλήματα με μοναδικό τρόπο. Οι δυσλεκτικοί μπορούν ν ανθίσουν αν βρεθούν σε περιβάλλονται που ενθαρρύνουν τον αυθόρμητο , μη γραμμικό τρόπο σκέψης τους. Μπορούν να γίνουν εξαιρετικά δημιουργικοί. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί επιτυχημένοι επιχειρηματίες είναι δυσλεκτικοί.
Η χωρική αντίληψη των δυσλεκτικών είναι πολύ υψηλή. Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Ανατολικού Λονδίνου μετά από έρευνες βρήκαν ότι οι νεαροί δυσλεκτικοί θυμόντουσαν πολύ καλύτερα εικονικά περιβάλλοντα σε σχέση με μη δυσλεκτικούς συνομήλικους τους. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί δυσλεκτικοί διαπρέπουν σε δουλειές όπως: μηχανικοί αρχιτέκτονες, γραφίστες κτλ
Οι δυσλεκτικοί μπορεί να είναι εξαιρετικοί συνομιλητές. Πολλοί από αυτούς έχουν την ικανότητα να «διαβάζουν» τους συνομιλητές τους.
Μπορούν εύκολα να εντοπίσουν το πρόβλημα που σε απασχολεί και να σου προτείνουν πολύ πρωτότυπους και αποτελεσματικούς τρόπους επίλυσης.
Έχουν μεγάλη ενσυναίσθηση! Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι τους κάνουν εξαιρετικά συμπονετικούς απέναντι σε ανθρώπους που δίνουν τον δικό τους αγώνα.
Η αστείρευτη φαντασία είναι χαρακτηριστικό των δυσλεκτικών. Το μυαλό τους «γεννάει» συνεχώς εικόνες, σκέφτονται με εικόνες, εκφράζονται με εικόνες, νιώθουν με εικόνες. Εκτός από αυτό οι δυσλεκτικοί έχουν έφεση στην μουσική. Τούτα συμβαίνουν γιατί κυρίαρχο ημισφαίριο στο εγκέφαλό τους είναι το δεξί. Εκεί εδράζεται η αντίληψη των εικόνων και της μουσικής. Πολλοί καλλιτέχνες είναι δυσλεκτικοί.
Αντιλαμβάνονται με ευκολία τις αφηρημένες ιδέες. Είναι καλοί φιλόσοφοι.
Μπορούν να καταλάβουν έννοιες που δεν είναι απτές και είναι έμφυτες στην ανθρώπινη φύση όπως η αγάπη, η συμπόνοια, το θάρρος, η ελπίδα.
Σκέφτονται «έξω από το κουτί». Αυτό σημαίνει ότι σκέφτονται με εναλλακτικούς τρόπους, αντισυμβατικά, πέρα από τα δεδομένα που τους δίνονται και από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Αναζητούν δημιουργικές και ασυνήθιστες λύσεις για το πρόβλημα που τους δίνεται.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου είδους σκέψης είναι η ιστορία με το αυγό του Κολόμβου. Όταν ο Κολόμβος γύρισε από την Αμερική παραβρέθηκε σε ένα τραπέζι όπου οι συνδαιτημόνες θεωρούσαν ότι αυτό που έκανε δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο. Ο Κολόμβος τους απάντησε ότι η ανακάλυψη της νέας ηπείρου ήταν τόσο εύκολη όσο το να κάνεις ένα αυγό να σταθεί στο τραπέζι. Οι παρευρισκόμενοι προσπάθησαν να κάνουν τα αυγά να σταθούν αλλά μάταια. Τότε ο Κολόμβος πήρε ένα από τα αυγά έσπασε την μια άκρη του και το στερέωσε στο τραπέζι. «Η σκέψη ήταν δύσκολη» είπε ο θαλασσοπόρος. Είναι λοιπόν αυτή η διαφορετική σκέψη που χαρακτηρίζει τους δυσλεκτικούς.
Η κριτική τους σκέψη είναι ένα ακόμη στοιχείο που τους βοηθάει στο να βλέπουν τον κόσμο και λύνουν ό,τι τους προκύπτει. Είναι σε θέση ν’ αναλύσουν σε βάθος τις πληροφορίες που τους δίνονται προφορικά. Αν κάποιος τους διαβάσει ένα κείμενο μπορούν να καταλάβουν την πλοκή του και τους χαρακτήρες του. Μάλιστα πολλές φορές κατανοούν το κείμενο που ακούν καλύτερα από τους μη δυσλεκτικούς συνομήλικούς τους.
Και για του λόγου το αληθές να μερικοί από τους διάσημους δυσλεκτικούς που διέπρεψαν ο καθένας στον τομέα του: ο μαθηματικός, Αλμπερτ Αϊνστάιν, ο ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο, η ηθοποιός Κίρα Νάιτλι, ο ιδρυτής της Hewlett Packard, William Hewlett, o εφευρέτης του τηλεφώνου Γκράχαμ Μπέλ, ο επιχειρηματίας και δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπραντσον, ο μηχανικός Χέρνι Φόρντ, ο σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο πολιτικός Τζωρτζ Ουάσινγκτον και πολλοί άλλοι.
Τα διαφορετικά μυαλά είναι απαραίτητα σε κάθε κοινωνία. Είναι αυτά που αλλάζουν τον κόσμο, που τον πηγαίνουν ένα βήμα μπροστά. Χρειάζονται χώρο και αποδοχή. Μόνο έτσι θα λάμψουν και θα φωτίσουν τα πάντα γύρω τους.