Η μουσική επηρεάζει καταλυτικά τον εγκέφαλο και αυτό είναι γεγονός χρόνια τώρα. Δεν είναι τυχαίο που στην αρχαία Ελλάδα ένα από τα βασικά μαθήματα που διδάσκονταν τα παιδιά ήταν η μουσική.
Ας δούμε λοιπόν πως επηρεάζεται ο εγκέφαλός μας από την μουσική. Ο κινητικός φλοιός και η παρεγκεφαλίδα ενεργοποιούνται όταν κάνουμε μια ρυθμική κίνηση είτε με τα χέρια ή τα πόδια ή με ένα κρουστό όργανο.
Ο ακουστικός φλοιός είναι σε θέση ν αντιληφθεί πολλά διαφορετικά είδη τόνων και εντάσεων. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί ν αναλύσει τις μελωδίες των τραγουδιών.
Ο μετωπιαίος λοβός δημιουργεί «προσδοκίες» όταν ακούμε ένα τραγούδι. Περιμένουμε δηλαδή να εξελιχθεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο η μελωδία ή ο στίχος. Επίσης ο μετωπιαίος λοβός είναι αυτός που «γεννά» τα συναισθήματα που νιώθουμε όταν ακούμε ένα τραγούδι, μια μουσική.
Ο ιππόκαμπος μας βοηθάει να αναγνωρίσουμε ένα τραγούδι και πόσω μάλλον το αγαπημένο μας ακόμη και αν ακούσουμε ένα μικρό κομμάτι της εισαγωγής του.
Όταν παίζουμε κάποιο μουσικό όργανο ή χορεύουμε η παρεγκεφαλίδα, ο κινητικός, ο οπτικός και ο αισθητικός φλοιός «παίρνουν φωτιά»!
Τα συναισθήματα που μας κατακλύζουν όταν ακούμε μουσική είναι ,ίσως, το πιο πολύτιμο δώρο που μας κάνουν οι νότες. Για τα συναισθήματα αυτά υπεύθυνη είναι η παρεγκεφαλίδα, η αμυγδαλή αλλά και ο επικλινής πυρήνας.
Όπως και να υπάρχει η μουσική στη ζωή μας σίγουρα κάνει την διαφορά. Και σίγουρα τίποτα δεν μπορεί να πάει λάθος όταν αφηνόμαστε στις μελωδίες!
Πηγή: The Kennedy Center