question, mark, answer-4105529.jpg

ΚΕΔΑΣΥ: Τι; Πως; Γιατί;

10 Ερωτήσεις και Απαντήσεις για τα ΚΕΔΑΣΥ

1) Τι είναι τα ΚΕΔΑΣΥ;

Τα ΚΕΔΑΣΥ είναι Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης , Συμβουλευτικής και Υποστήριξης  δημοσίου. Η αξιολόγηση επομένως σε αυτά είναι δωρεάν. 

2) Πότε  χρειάζεται να κάνω αίτηση στο ΚΕΔΑΣΥ;

Όταν το παιδί αντιμετωπίζει μαθησιακές  ή άλλου τύπου δυσκολίες και χρειάζεται να υποστηριχθεί στο σχολείο.

3) Πως γίνεται η αίτηση στο ΚΕΔΑΣΥ;

Η αίτηση στα ΚΕΔΑΣΥ μπορεί να γίνει από του γονείς . Ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει μια αίτηση που θα βρει στο διαδίκτυο στην αντίστοιχη ιστοσελίδα του ΚΕΔΑΣΥ που ανήκει το σχολείο που φοιτά το παιδί. Κάθε ΚΕΔΑΣΥ είναι υπεύθυνο για ένα συγκεκριμένο αριθμό σχολείων, οπότε εξυπηρετεί συγκεκριμένες περιοχές. Στην αίτηση ο γονέας αναφέρει κάποιες βασικές πληροφορίες όπως την βαθμίδα, την τάξη και το σχολείο που φοιτά το παιδί , αν το παιδί έχει λάβει κάποια διάγνωση από κάποιον φορέα ή ιδιώτη, ή αν παρακολουθεί πρόγραμμα ειδικών θεραπειών και δίνει μια συνοπτική περιγραφή των δυσκολιών του. Αυτήν την διαδικασία μπορεί να την κανει ο γονιός μόνος του ή με την βοήθεια κάποιου εκπαιδευτικού απο το σχολείο.

4) Πόσο καιρό χρειάζεται να περιμένω μέχρι να με καλέσουν για την αξιολόγηση;

Η διαδικασία πολλές  φορές είναι χρονοβόρα και μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε ακόμα και ένα χρόνο για να αξιολογηθεί το παιδί. Στις περιπτώσεις μετάβασης από την προσχολική εκπαίδευση-νηπιαγωγείο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση- δημοτικό η αξιολόγηση συμβαίνει πριν την φοίτηση στην πρώτη δημοτικού όπως και από το δημοτικό στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση-γυμνάσιο που λαμβάνει χώρα πριν την έναρξη της Α’ Γυμνασίου.

5) Ποιος είναι ο σκοπός των ΚΕΔΑΣΥ;

Σκοπός των Κέντρων Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) είναι η υποστήριξη των μαθητών και των σχολικών μονάδων, η προάσπιση της  αρμονικής ψυχοκοινωνικής τους ανάπτυξης  και η ισότιμη συμμετοχή όλων στο εκπαιδευτικό σύστημα.

6) Πως γίνεται η αξιολόγηση στα ΚΕΔΑΣΥ;

Η αξιολόγηση  στα ΚΕΔΑΣΥ σύμφωνα με το άρθρο 53 του Ν.4823/2021 πραγματοποιείται από μια διεπιστημονική ομάδα που απαρτίζεται από έναν εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.), έναν ψυχολόγο και ένα κοινωνικό λειτουργό. Ο κοινωνικός λειτουργός συναντά τους γονείς για τη λήψη του κοινωνικού ιστορικού του παιδιού. Εν συνεχεία το παιδί αξιολογείται από ένα ψυχολόγο που συνήθως χορηγεί και τα ψυχομετρικά τεστ για να διαπιστώσει το νοητικό δυναμικό του παιδιού και την ψυχοσυναισθηματική του κατάσταση και ένα εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Ο εκπαιδευτικός χορηγεί κάποιες δοκιμασίες για να διαπιστώσει τις εκπαιδευτικές ανάγκες του μαθητή.  Κατά περίπτωση καλούνται και άλλα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) όταν κρίνεται αναγκαίο.

7) Τι γίνεται μετά την αξιολόγηση; Ποια μορφή έχουν τα αποτελέσματα;

Μετά το πέρας της αξιολόγησης συντάσσεται μια εξατομικευμένη αξιολογική έκθεση. Στην έκθεση αναφέρονται οι δυνατότητες του μαθητή και οι δυσκολίες-μαθησιακές, ψυχοκοινωνικές- που παρεμποδίζουν  ή δυσχεραίνουν την μάθηση. Συνακόλουθα προσδιορίζεται το κατάλληλο εκπαιδευτικό πλαίσιο φοίτησης (γενικό ή ειδικό σχολείο), η υποστήριξη σε εκπαιδευτικό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο ( τμήμα ένταξης/παράλληλη στήριξη) και οι αναγκαίες προσαρμογές στο εκπαιδευτικό υλικό προκειμένου να ωφεληθεί  ο μαθητής από την εκπαιδευτική διαδικασία όπως προσαρμογές στην ύλη των μαθημάτων, διαφορετικός τρόπος εξέτασης, παράταση χρόνου, ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του παιδιού. Ταυτόχρονα δίνονται προτάσεις για την οικογένεια.

8) Πως μπορώ να πάρω τα αποτελέσματα; Πόσο χρόνο χρειάζεται να περιμένω μέχρι να βγουν;

Συνήθως η συγγραφή των αποτελεσμάτων και η παράδοση γίνεται μέσα σε 2 μήνες από το πέρας της αξιολόγησης. Το ΚΕΔΑΣΥ μπορεί να τηλεφωνήσει στο γονέα να παραλάβει τα αποτελέσματα και να υπογράψει. Κατόπιν ο γονέας τα καταθέτει στο σχολείο.Η έκθεση συνήθως έχει ισχύ 3 ετών.

9) Είναι το σχολείο υποχρεωμένο να ακολουθήσεις τις οδηγίες του ΚΕΔΑΣΥ;

Στην έκθεση του ΚΕΔΑΣΥ που δίνεται στους γονείς υπάρχουν συστάσεις προς τους εκπαιδευτικούς και το σχολείο προκειμένου να επωφεληθούν όλοι οι μαθητές, ανεξάρτητες από τις δυσκολίες που εμφανίζουν από τη μαθησιακή διαδικασία. Το σχολείο οφείλει να ακολουθήσει τις συστάσεις του ΚΕΔΑΣΥ   

10) Μπορώ να χρησιμοποιήσω την έκθεση του ΚΕΔΑΣΥ για να κάνει το παιδί λογοθεραπεία, εργοθεραπεία ή ατομικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας;

Όχι. Η έκθεση αφορά μόνο το σχολείο. Για την έγκριση θεραπειών όπως η λογοθεραπεία, το παιδαγωγικό/μαθησιακό, η εργοθεραπεία, οι συνεδρίες ατομικής ψυχοθεραπείας ή η συμβουλευτική γονέων χρειάζεται το παιδί να αξιολογηθεί από αναπτυξιολόγο ή παιδοψυχίατρο σε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα, να απευθυνθείτε στα κατά τόπους κέντρα ψυχικής υγιεινής, ιατροπαιδαγωγικά κέντρα ή στον οικείο του ασφαλιστικό φορέα.

 

https://kesy-ko.dod.sch.gr/kedasy-elladas/

Scroll to Top