pexels-photo-4867670-4867670.jpg

Γονείς στην ψηφιακή εποχή

Η τεχνολογία έχει μπει στη ζωή μας για τα καλά! Είναι πηγή πληροφόρησης, διασκέδασης, γνώσης, ψυχαγωγίας αλλά μπορεί να γίνει και παράγοντας διάσπασης απο τα σημαντικά της ζωής αυτής. Και ένα απο τα πιο σημαντικά αυτής της ζωής , αν όχι το σημαντικότερο, είναι τα παιδιά μας. Πως λοιπόν θα χειριστούμε την τεχνολογία προς όφελος δικό μας και των παιδιών μας; Πως θα κάνουμε τις οθόνες σύμμαχο στην καθημερινότητά μας και όχι το κέντρο της;

  1.  Όταν μας απευθύνεται το παιδί μας να κοιτάμε το ίδιο και όχι την οθόνη.
  2. Να ακολουθούμε τα παιδιά μας στα social media και να ελέγχουμε την δράση τους εκει.
  3.  Όταν παίζουμε με τα παιδιά μας να μην έχουμε κοντά μας οθόνες που μας αποσπούν.
  4. Να βλέπουμε μαζί με το παιδί μας το περιεχόμενο που το ενδιάφερει. Μπορούμε και εμείς να τον κατευθύνουμε σε ένα περιεχόμενο διασκεδαστικό και επιμορφωτικό.
  5. Να κρατάμε τα κινητά και γενικά τις οθόνες μακριά απο το τραπέζι. Ας αποφύγουμε να απαντάμε σε κλήσεις και μηνύματα την ώρα του φαγητού.
  6. Όταν βγαίνουμε βόλτα με τα παιδιά μας καλο θα είναι να αποφεύγουμε την αλληλεπίδραση με το κινητό μας καθώς μπορεί να μας αποσπάσει απο την προσοχή που χρειάζονται τα παιδιά όταν βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο.
  7.  Στείλτε μήνυματα στα παιδιά σας για να τους εκφράσετε την αγάπη σας ή απλά για να τα χαιρετήσετε.
  8. Όταν τα παιδιά μας δεν ειναι στο σπίτι καλό ειναι να επικοινωνούμε μαζί τους με βιντεοκλήση. Βλέποντάς τα μπορεί ν αντιληφθούμε περισσότερα πράγματα για την διάθεσή τους και το περιβάλλον όπου βρίσκονται.
  9. Αν ασχολούμαστε με το τηλέφωνο την ώρα που το παιδί μας ζητάει κάτι ή μας μιλάει, καλό θα ήταν ν αφήσουμε κατά μέρος το τηλέφωνο.
  10. Να περιορίσουμε τη χρήση τηλεφώνων και γενικά οθονών έτσι ώστε το παιδί μας να μη μας θυμάται μονίμως απασχολημένους με αυτά. Επίσης με αυτόν τον τρόπο θα δείξουμε και στα παιδιά μας πως γίνεται μια ορθολογική χρήση της τεχνολογίας.

Τα παιδιά δεν κάνουν εκείνο που τους λέμε αλλά εκείνο που βλέπουν. Όταν λοιπόν έρθει ξανά η κουβέντα στην χρήση των οθονών ας αναλογιστούμε τι κάνουμε εμείς.

Scroll to Top