Ένα απο τα πολλά ερωτήματα που προκύπτουν απο επαγγελματίες παράλληλης στήριξης αλλά και απο εκπαιδευτικούς που δουλεύουν με παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες είναι το θέμα των διαγωνισμάτων
Πως μπορούμε να βοηθήσουμε τους μαθητές μας όταν καλούνται να γράψουν ένα διαγώνισμα;
- Η μέθοδος της μαιευτικής είναι μια πολύ αποτελεσματική στρατηγική όσο αφορά τα διαγωνίσματα. Με μια σειρά ερωτήσεων μπορούμε να υποδείξουμε στον μαθητή μας που να στραφεί για να βρει την σωστή απάντηση. Αν σκεφτούμε μάλιστα ότι πολλά παιδιά με έχουν στο μυαλό τους την ύλη αλλά δεν είναι σε θέση να εντοπίσουν ποιο κομμάτι αντιστοιχεί στην ερώτηση, η μαιευτική ειναι ιδανική.
- Εις άτοπον απαγωγή. Μπορούμε να βοηθήσουμε τους μαθητές μας ν οδηγηθούν στην σωστή απάντηση αποκλείοντας απο κοινού κάποιες απο τις λάθος. Καλό θα ήταν στο τέλος αυτής της διαδικασίας να αφήσουμε δυο επιλογές.
- Επεξήγηση των δύσκολων λέξεων και μια απλούστερη παρουσίαση τόσο των ζητούμενων όσο και πιθανών πηγών πχ στο μάθημα της Ιστορίας. Παραθέτοντας τα ζητούμενα με πιο κατανοητή γλώσσα μπορούμε να βοηθήσουμε πολύ.
- Ετυμολογία. Πολλές φορές η ετυμολιγική ανάλυση μιας λέξης μπορεί να ξεμπλοκάρει τον μαθητή μας, πχ τριηραρχία= τρία+άρχω δηλαδή όταν κυβερνούν τρία άτομα.
- Τροποποίηση της μορφής του διαγωνίσματος. Μετά απο συννενόηση με τον/την εκπαιδευτικό της γενικής παιδείας μπορούμε στην ίδια ύλη να ετοιμάσουμε ένα διαγώνισμα με΄άλλη μορφή και όχι με ερωτήσεις ανάπτυξης, αλλά με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, σωστού λάθος κτλ.
Παρακάτω θα σας παραθέσουμε ένα τέστ που αφορά το μάθημα της Ιστορίας της Δ’ Δημοτικού και συγκεκριμένα την Ενότητα Δ. Το τεστ αυτό απευθύνεται σε μαθητή 10 χρονών με δυσκολίες στην άναπτυξη του γραπτού λόγου και στην ορθογραφία.
Θα δείτε εναλλακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε ν αποδώσουμε τις ερωτήσεις χωρίς κάνουμε καμία έκπτωση στην ύλη. Με αυτό το τέστ καταφέραμε ν ολοκληρώσουμε την επανάληψη σε λιγότερο απο 40 λεπτά. Επισης ο μαθητής έφτιαξε στην ουσία μόνος του ένα “σχεδιάγραμμα” στο οποίο μπορεί να καταφύγει αν θέλει να κάνει μια επιπλέον επανάληψη αποφεύγοντας το βιβλίο.
Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι η προσέγγιση για κάθε παιδί με μαθησιακές πρέπει να είναι εξατομικευμένη