woman, brain, mind-5656128.jpg

Κορίτσια και αυτισμός

Τα κοινωνικά στερεότυπα είναι πολύ ισχυρά. Κάποιες φορές μάλιστα είναι τόσο ισχυρά που μπορει να μας κάνουν να παραβλέψουμε ένα πρόβλημα, να μην κάνουμε μια σωστή διάγνωση.

Όσο αφορά τα κορίτσια, τα ακολουθείται συχνά το στερεότυπο της εσωστρέφειας, της ντροπής,  της ησυχίας, της απομόνωσης, της ονειροπόλησης. Πίσω από αυτά τα χαρακτηριστικά μπορει να κρύβεται καποια διαταραχή όπως ελλειμματική προσοχή ή διαταραχή αυτιστικού φάσματος.

Για να δουμε πως θα μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε ένα ησυχο εσωστρεφες κορίτσι από ένα αυτιστικό κορίτσι. Πότε θα πρεπεί να παρέμβουμε για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωης του παιδιού μας;

Τα αυτιστικά κορίτσια συχνά βασίζονται σε άλλα παιδιά για τα καθοδηγούν, να τα υπερασπίζονται και να μιλούν αντ’ αυτών.

Επίσης ενδιαφέρονται πολύ έντονα για συγκεκριμένα πράγματα, θέματα ή καταστάσεις και θέλουν να μιλούν μόνο γι αυτά.

Έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε ερεθίσματα όπως οι δυνατοί ήχοι και τα έντονα φώτα.

Συχνά δυσκολεύονται να διαχειριστούν τη ματαίωση και τα συναισθήματα που προκύπτουν από αυτή. Επιπλέον παρουσιάζουν συχνά διαταραχες στη διάθεσή τους όπως κατάθλιψη, άγχος και κυκλοθυμία.

Μεγάλο πρόβλημα παρουσιάζεται και όταν καλούνται να κάνουν φίλους ή να διατηρήσουν τις ήδη υπάρχουσες φιλίες τους.

Ένα αυτιστικό κορίτσι μπορεί συχνά να χαρακτηριστεί ήσυχο και ντροπαλό αλλά και υπερβολικά παθητικό. Μπορει να είναι ένα παιδί που όπως λέμε όπου το βάλουμε κάθεται, χωρίς ιδιαίτερες προτιμήσεις και αντιδράσεις.

Οι επικοινωνιακές δεξιότητες των  αυτιστικών κοριτσιών συχνά μειώνονται με την πάροδο των χρόνων.

Τέλος αρκετές φορές παρουσιάζουν επιληπτικές κρίσεις.

Η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση είναι σημαντική και απαραίτητη. Το φύλο και τα χαρακτηριστικά που πιστεύουμε ότι έχει δε θα πρέπει να θολώνουν την κρίση μας. Όσο γρηγορότερα αντιληφθούμε τι συμβαίνει τόσο πιο αποτελεσμάτικά θα μπορέσουμε να παρέμβουμε και να  εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας την ποιότητα ζωής που τους αξίζει.

Πηγη: www.verywellhealth.com

 

Scroll to Top