gafd3ef4a9e08b81ccd12a101397c8a3bd57cf380aa2224d94090b38e9148a146f55aaa96a1ca39a56d46539a82946d42552773c5d79aba49bd931902b63d3934_1280-6871220.jpg

6 ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΔΥΣΛΕΞΙΑ

Η δυσλεξία δεν είναι τρομακτική, Αλλά η έλλειψη ενημέρωσης είναι! 

  1.  Όταν καλούμαστε να διαβάσουμε δυνατά.

Η ντροπή που νιώθεις όταν προσπαθείς να διαβάσεις και δυσκολεύεσαι είναι πραγματική. . Οπότε το να μας αναγκάζετε να διαβάζουμε δυνατά στην τάξη ή αργότερα στη δουλειά είναι σαν μια σκληρή τιμωρία. Αν δεν είστε σίγουροι, ρωτήστε.  

  1. Νομίζετε ότι είμαστε χαζοί ή τεμπέληδες. 

Η αλήθεια είναι ότι οι δυσλεξικοί έχουν νοητικό δυναμικό που κυμαίνεται από το μέσο όρο και πάνω και κατέχουν δεξιότητες που τους βοηθούν να επιτύχουν τόσο στο σχολείο όσο και στην δουλειά. Μπορεί να είσαι ευφυής και δυσλεξικός. Οπότε σας παρακαλώ μην μας λέτε ότι πρέπει να διαβάζουμε περισσότερο ή πρέπει να προσπαθούμε σκληρά. Αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι πιο αποτελεσματικές τεχνικές μελέτης, υποστήριξη  και αποδοχή. (Το “στίγμα” είναι επίσης ένας λόγος για το οποίο δεν θέλουμε να μοιραστούμε ότι έχουμε δυσλεξία ή να ζητήσουμε βοήθεια στην τάξη ή τη δουλειά). 

  1. Βλέπετε μόνο όσα δεν μπορούμε να κάνουμε και όχι όσα μπορούμε. 

Δεν επιτυγχάνουμε “παρά τη δυσλεξίας μας”.  Δεν “υποφέρουμε” από δυσλεξία. Η δυσλεξία δεν μας καθορίζει.  Όπως όλοι έχουμε πολλές δεξιότητες και ικανότητες αλλά και αδυναμίες. Ευχόμαστε να δείτε και τα δύο. 

  1. Δεν μας πιστεύετε. 

“Δεν μοιάζεις με δυσλεξικό”. “Είσαι έξυπνος , δεν μπορεί να έχεις δυσλεξία”. “Η δυσλεξία δεν είναι πραγματική”. Αυτοί οι μύθοι είναι σαν τα ζόμπι- δεν πεθαίνουν!!! Επειδή δεν μπορείς να δεις την δυσλεξία δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Τα γεγονότα: η δυσλεξία είναι μια νευροβιολογική διαταραχή με κληρονομική προδιάθεση. Επηρεάζει τουλάχιστον 1 στους 10 σε κάθε χώρα, φυλή, τάξη ή φύλο. Η δυσλεξία μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή σοβαρή και συνήθως συνυπάρχει με άλλες μαθησιακές δυσκολίες, όπως η δυσγραφία και η ΔΕΠ-Υ. 

  1. Διακρίσεις

Οι δυσλεξικοί αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια στο σχολείο και στη  δουλειά. Οι διακρίσεις ξεκινούν στο σχολείο και κρατάνε μια ζωή. Η έλλειψη υποστήριξης σημαίνει ότι οι δυσλεξικοί έχουν αυξημένες πιθανότητες να εγκαταλείψουν το σχολείο, να μείνουν άνεργοι, να υποφέρουν από ψυχικές ασθένειες και να αντιμετωπίσουν θέματα εξάρτησης. Εκτιμάται ότι 50% του πληθυσμού των φυλακισμένων είναι δυσλεξικοί.  

  1. Η ιδέα ότι η δυσλεξία εξαφανίζεται/εξαλείφεται

 Δεν μπορείς να θεραπεύσεις τη δυσλεξία γιατί δεν είναι αρρώστια. Είναι μια μαθησιακή διαφορετικότητα που απαιτεί συγκεκριμένες παρεμβάσεις και προσαρμογές ώστε να φτάσουμε στην επιτυχία. Γι’ αυτό μην περιμένετε να αποτύχουμε για να μας βοηθήσετε. Η πρώιμη παρέμβαση είναι σωτήρια!

www.thecontentedchild.co.uk

Scroll to Top