brain, mind, psychology-2062048.jpg

ΔΕΠΥ και εγκέφαλος

« ‘Ελα μωρέ! Πως κάνετε έτσι; ΔΕΠΥ έχει, δεν είναι κάτι σοβαρό!»

« Κακομαθημένο είναι! Μάθαμε όλοι ΔΕΠΥ! Ας το είχα εγω και θα έβλεπες.»

« Τεμπέλα είσαι! Άκου κει ΔΕΠΥ! Σήκω ξεκινα να κάνεις καμια δουλειά! Θα σας φάνε τα σκουλήκια!»

« Να κοίτα! Τώρα πως στρώθηκες και το έκανες ; Τώρα δεν έχεις ΔΕΠΥ;»

Σίγουρα όλοι όσοι έχετε ΔΕΠΥ έχετε ακούσει όχι μόνο αυτά αλλά και πολλά περισσότερα. Σίγουρα η διάγνωσή σας αμφισβητείται συχνά ακόμα και από εσάς τους ίδιους. Όπως όμως έχει πει σε μια ομιλία της, η κυρία Σοφία Αρώνη-Βουρνά πρώην πρόεδρος του ADHDHELLAS, Πρώην Διευθύντρια Κέντρου Αιμορροφιλίας-Αιμόστασης  στην εταιρεία Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία” και μητέρα παιδιού με ΔΕΠΥ: «η ΔΕΠΥ δεν είναι παρανυχίδα». Είναι μια νευροδιαφορετικότητα στην οποία εμπλέκεται όλος ο εγκέφαλος.

Ξεκινάμε με τον προμετωπιαίο λοβό. Το τμήμα αυτό του εγκεφάλου είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο της παρόρμησης και βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του. Αν παρομοιάζαμε το ασυνείδητο μέρος του εγκεφάλου με ένα άλογο, ο προμετωπιαίος λοβός θα ήταν ο αναβάτης του.  Ρυθμίζει την συμπεριφορά και την συναισθηματική έκφραση. Είναι υπεύθυνος για την προσοχή και την συγκέντρωση, την λήψη αποφάσεων, την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, την κοινωνική συμπεριφορά κάποιες ακόμη εκτελεστικές λειτουργίες.

Στα άτομα με ΔΕΠΥ αυτό το τμήμα του εγκεφάλου υπολειτουργεί με αποτέλεσμα να μην ελέγχεται επαρκώς η παρόρμηση και να μην διατηρείται η προσοχή και η συγκέντρωση.

Το μεταιχμιακό σύστημα περιλαμβάνει περιοχές όπως οι έλικες, ο ιππόκαμπος και η αμυγδαλή. Σχετίζεται με τον έλεγχο των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς ενώ εμπλέκεται και στην διαδικασία της μάθησης. Όταν υπάρχει ΔΕΠΥ ,εξαιτίας της έλλειψης ντοπαμίνης, το μεταιχμιακό σύστημα υπολειτουργεί. Έτσι μπορεί να προκύψει ανησυχία, απροσεξία και συναισθηματική αστάθεια.

Τα βασικά γάγγλια ή βασικοί πυρήνες συνδέονται με τον εγκεφαλικό φλοιό. Είναι υπεύθυνα για τον κινητικό συντονισμό, την μάθηση και τα συναισθήματα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα κύκλωμα που ρυθμίζει την κυκλοφορία μέσα στον εγκέφαλο. Στους εγκεφάλους των ανθρώπων με ΔΕΠΥ το κύκλωμα αυτό είναι βραχύ και έτσι συχνά προκαλείται διάσπαση και παρορμητικότητα.

Τέλος το δικτυωτό σύστημα ενεργοποίησης έχει πολλαπλές λειτουργίες. Φιλτράρει τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος . Είναι υπεύθυνο για την εγρήγορση, την κινητοποίηση, την συγκέντρωση και την συνείδηση.  Ελέγχει τους κινητικούς μύες, τον ύπνο και την αίσθηση του πόνου.

Και εδώ η έλλειψη ντοπαμίνης κάνει δικτυωτό σύστημα ενεργοποίησης να υπολειτουργεί. Εξ ου και η υπερένταση, οι δυσκολίες στον ύπνο και στην συγκέντρωση καθώς και η υπερκινητικότητα που χαρακτηρίζει όσους έχουν ΔΕΠΥ.

Όπως είδαμε καμία από τις συμπεριφορές που παρατηρούμε στην ΔΕΠΥ δεν είναι τυχαία ή συνειδητή ή ελεγχόμενη. Όλα προέρχονται από αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο λειτουργίας του ίδιου μας του μυαλού.

Την επόμενη φορά η διάγνωσή σας αμφισβητηθεί, που η συμπεριφορά ενός παιδιού με ΔΕΠΥ θεωρηθεί αποτέλεσμα κακής ανατροφής, που οι δυσκολίες σας υποτιμηθούν θυμηθείτε ότι δεν έχετε κανέναν λόγο να ντραπείτε και ν απολογηθείτε. Είναι θέμα κατασκευής!

Το πιο σημαντικό όμως που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι η αξία ενός ανθρώπου δεν καθορίζεται απο την βιολογία του. Ο εγκέφαλος είναι ένα εξαιρετικά εύπλαστο όργανο. Μαθαίνει συνεχώς. Δημιουργεί καινούργιες συνάψεις. Βρίσκει λύσεις. Η ΔΕΠΥ μπορεί από εμπόδιο να γίνει υπερδύναμη!!! Όλα είναι θέμα…σκέψης!!

Πηγή:  www.verdugopsych.com

www.proseggisi.gr

https://el.wikipedia.org

Scroll to Top