ai generated, kid, child-8489753.jpg

Οι δυνάμεις των αυτιστικών

Η ζωή και ό,τι συμβαίνει μέσα σε αυτήν είναι πολύχρωμη και πολύπλευρη. Το ίδιο γίνεται και στον αυτισμό. Γι αυτό μιλάμε για «φάσμα». Μέσα σε αυτό το «φάσμα» υπάρχουν δυσκολίες αλλά υπάρχουν και ταλέντα, θετικα στοιχεία που κάνουν το κάθε αυτιστικό άτομο ξεχωριστό και μοναδικό.
Μιλώντας για τα θετικά τους θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε με το ότι πολλοί από αυτούς δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην λεπτομέρεια. Είναι ακριβείς και επιμελείς.
Επίσης μπορούν να συγκεντρωθούν για πολύ ώρα χωρίς να διασπώνται εύκολα. Ένα ακομη αξιοθαύμαστο χαρακτηριστικό είναι η παρατηρητικότητά τους. Δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα πράγματα που συμβαίνουν γύρω τους, σε πράγματα που εμείς οι υπόλοιποι δεν δίνουμε σημασία.
Η μνήμη τους είναι εξαιρετική, κυρίως η μακροπρόθεσμη. Η δυνατότητά τους να ανακαλούν ακόμη και τα πιο ασήμαντα γεγονότα είναι εκπληκτική.
Πολλές φορές έχουμε δει αυτιστικούς να φτιάχνουν πανεύκολα πολύ μεγάλα παζλ ή να αποτυπώνουν με τρομερή λεπτομέρεια ένα τοπίο ή κάτι που έχουν δει. Ο λόγος είναι ότι οι οπτικές τους ικανότητες είναι πολύ ανεπτυγμένες. Είναι πιο ευκολο να διαδαχθούν όταν οι πληροφορίες που τους δίνουμε είναι οπτικοποιημένες. Ανακαλούν πιο εύκολα πράγματα που έχουν δει και δίνουν μεγάλη βαρύτητα στις λεπτομέρειες μιας εικόνας.
Συχνά συναντούμε αυτιστικούς με εξαιρετικές δεξιότητες στα μαθηματικά, τη γεωμετρία, τη μουσική, την ιατρική, τη φυσική, τη χημεία, την πληροφορική και σε διάφορους άλλους τομείς. Σπουδαίοι επιστήμονες που διακρίθηκαν σε αυτούς τους τομείς ήταν αυτιστικοί. Τα άτομα αυτά μπορούν να εμβαθύνουν στη γνώση και να αναπτύξουν στο έπακρο τις δεξιότητές τους.
Επιπλέον είναι εξαιρετικά μεθοδικοί. Αναλύουν διεξοδικά τα δεδομένα τους και τους είναι εξαιρετικά εύκολο να εντοπίσουν επαναλαμβανόμενα μοτίβα.
Επειδή έχουν έναν μοναδικό, ιδιαίτερο τρόπο να σκέφτονται μπορούν να βρουν καινοτόμες λύσεις σε πολλά θέματα.
Είναι λάθος η αντίληψη που έχουμε για τα αυτιστικά άτομα σε ό,τι αφορά την φαντασία τους. Συχνά θεωρούμε ότι στερούνται φαντασίας. Στην πραγματικότητα όμως η φαντασία τους είναι πολύ μεγάλη και πολύ ιδιαίτερη. Αυτό τους βοηθάει συχνά να γίνουν δημιουργικοί και να εκφράσουν τις ιδέες τους με έναν ξεχωριστό τρόπο. Δεν είναι λίγοι οι αυτιστικοί καλλιτέχνες που έχουν αφήσει ιστορία όπως ο Άντι Γουόρχολ.
Όποιος έχει συναναστραφεί αυτιστικούς ανθρώπους ξέρει ότι έχουν ένα παροιμιώδες πείσμα και απίστευτες αντοχές. Είναι αποφασιστικοί και δύσκολα κάνουν πίσω όταν έχουν αναλάβει κάτι.
Αυτό όμως που προσωπικά θεωρώ το πιο μαγευτικό χαρακτηριστικό των αυτιστικών είναι η αποδοχή. Σπάνια κρίνουν τους άλλους με ιδιοτέλεια. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι κυρίως κάνουν παρατηρήσεις γι αυτό που βλέπουν και αντιλαμβάνονται. Επίσης σπάνια ασπάζονται τα στερεότυπα της κοινωνίας για τους ανθρώπους. Για τους αυτιστικούς η δική τους γνώμη για κάποιον είναι ασυγκρίτως πιο σημαντική από αυτή της κοινωνίας.
Τέλος η ακεραιότητα των αυτιστικών ατόμων είναι ίσως το μεγαλύτερο προσόν τους. Σπάνια λένε ψέμματα, είναι τίμιοι και αξιόπιστοι.
Η φύση απεχθάνεται την ομοιομορφία και αυτό φαίνεται παντού! Κανεις και τίποτα δεν είναι πανομοιότυπο. Το ίδιο συμβαίνει και με τους αυτιστικούς. Ο καθένας από αυτούς είναι ένα διαφορετικό πλασμα με ξεχωριστά ταλέντα και διαφορετικές δυσκολίες. Δεν μπορούμε να γενικεύσουμε τα παραπάνω θετικά χαρακτηριστικά. Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να δούμε τη μαγεία του αυτιστικού μυαλού και ν αγκαλιάσουμε τη διαφορετικότητα. Να του δώσουμε χώρο και χρόνο για να υπαρξει και να εκφραστεί όπως θέλει.
Πηγη: University of Leeds

Scroll to Top