baby, playing, toy cars-1842293.jpg

Πως να μιλήσουμε για τον αυτισμό στα παιδια;

Στη ζωή μας ,τα τελευταία χρόνια κυρίως, εχει μπει η εννοια του αυτισμού.Τα τελευταία χρόνια 1 στα 110 ή 150 παιδια΄διαγιγνώσκεται με αυτισμό. Πολλές φορές αυτιστικά παιδιά φοιτούν σε γενικά σχολεία και συνυπάρχουν με νευροτυπικά παιδιά σε διάφορα περιβάλλοντα.
Επομένως λογικό είναι πολλά παιδιά να εχουν απορίες σχετικά με τη φύση του αυτισμού. Πως θα μπορούσαμε λοιπόν να τους μιλήσουμε γι αυτούς τους διαφορετικούς, ξεχωριστούς ανθρώπους;
Μπορούμε να ξεκινήσουμε την κουβέντα λέγοντας στα παιδιά μας ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί σε αυτόν τον κόσμο. Κάποιες διαφορές είναι ευδιάκριτες και κάποιες άλλες όχι. Ο αυτισμός είναι μια διαφορά που δεν φαίνεται. Ο εγκέφαλος των αυτιστικών ανθρώπων δε δουλεύει όπως ο εγκέφαλος των υπόλοιπων ανθρώπων.
Οι αυτιστικοί άνθρωποι δεν εκφράζονται με τον ίδιο τρόπο όπως οι υπόλοιποι. Κάποιοι μιλάνε πολύ λίγο, κάποιοι μιλάνε πολύ και κάποιοι δε μιλάνε καθόλου. Κάποιες φορές μάλιστα δυσκολεύονται να καταλάβουν πως νιώθουν οι άλλοι άνθρωποι. Συχνά έχουν μεγάλη δυσκολία να εκφράσουν και τα δικά τους συναισθήματα
Μερικοί αυτιστικοί μπορούν να μάθουν πολύ ευκολα πράγματα που είναι δύσκολα και πολύπλοκα όπως μαθηματικά, υπολογιστές, ξένες γλώσσες, συχνά θυμούνται πολύ καλύτερα από εμας. Μπορεί όμως να δυσκολεύονται πολύ με απλές καταστάσεις, όπως να συμμετέχουν σε μια κουβέντα ή να παραγγείλουν κάτι.
Μπορεί να εκδηλώνουν πολύ έντονο ενδιαφέρον για περίεργα αντικείμενα, γεγονότα ή καταστάσεις και να έχουν έντονους φόβους που εμείς είναι δύσκολο να κατανοήσουμε. Μπορεί να τους αρέσουν τα τρένα, οι ρόδες από τα αυτοκίνητα, οι αριθμοί και να φοβούνται σκιές ή περίεργους ήχους.
Συχνά οι συμπεριφορές τους είναι ασυνήθιστες, ξεχωριστές και προκαλούν έκπληξη. Ίσως να κουνάνε περίεργα τα χέρια τους, να κάνουν παράξενους ήχους ή να κουνιόνται μπροστά πίσω.
Τίποτα όμως από τα παραπάνω δεν τους εμποδίζει από το να ζουν όπως οι υπόλοιποι και να κάνουν δημιουργικά και υπέροχα πράγματα.
Το πιο σημαντικό όμως που πρέπει να υπεθυμίσουμε στα παιδιά μας είναι ότι οι αυτιστικοί όπως και όλοι οι άνθρωποι αξίζουν σεβασμό, αγάπη, αποδοχή και πάνω απ όλα ίσες ευκαιρίες.

Πηγη αφίσσα της Elise Gravel

Scroll to Top