Όταν φοράς μια μάσκα, κρύβεις το πρόσωπό σου ή συγκεκριμένα χαρακτηριστικά σου- και παίρνεις τα χαρακτηριστικά της μάσκας που φοράς. Έτσι όταν τα παιδιά φοράνε μια μάσκα λιονταριού βρυχώνται δυνατά-ακόμα και αν χαρακτηρίζονται στην καθημερινότητά τους ως ντροπαλά. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν φοράς μια μάσκα νιώθεις ότι τα πράγματα γίνονται ευκολότερα και σε βοηθάει να ταιριάξεις με τους άλλους γύρω σου. Το masking αλλιώς γνωστό και ως καμουφλάζ ακολουθεί τις ίδιες αρχές. Σημαίνει να κρύβεις ή να αλλάζεις πλευρές του εαυτού σου για να ενταχθείς στο κοινωνικό σύνολο. Για τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού , είναι μια δεξιότητα που αναπτύσσουν προκειμένου να ενσωματωθούν στην ομάδα των συνομηλίκων τους και να σιγουρευτούν ότι τα χαρακτηριστικά του αυτισμού θα περάσουν απαρατήρητα στον κόσμο των νευροτυπικών. Το masking μπορεί να περιλαμβάνει συμπεριφορές που για τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα είναι κατευναστικές ενώ οι άλλοι θεωρούν ότι είναι περίεργες όπως η αυτοδιεγερτική συμπεριφορά ή η έντονη προσκόλληση σε ενδιαφέροντα. Όπως συχνά αναφέρουν τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού βιώνουν μεγάλη πίεση να κρύψουν τον πραγματικό τους εαυτό και να ταιριάξουν στον περίγυρό τους. Δυστυχώς , όταν το masking γίνεται μέρος της καθημερινότητας μπορεί να έχει σημαντικά μειονεκτήματα. Και οι άντρες και οι γυναίκες που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού προσποιούνται, ιδίως όταν έχουν μεγαλύτερη επίγνωση των κοινωνικών τους διαφορών στο νευροτυπικό κόσμο. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού ξεκινούν να παρατηρούν και να προσποιούνται αντιγράφοντας συμπεριφορές από την βρεφική ηλικία των 6 μηνών.
Με τι μοιάζει το masking;
Συνήθως τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού μιμούνται τους συνομηλίκους τους με το να αντιγράφουν τον τρόπο που ντύνονται, μιλούν ή παίζουν. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν μαθημένα κοινωνικά σενάρια προκειμένου να εγκλιματιστούν και να τα ενσωματώσουν στις καθημερινές του συζητήσεις με τους άλλους. Εμφανίζονται συγκρατημένα και παρατηρούν τις διάφορες κοινωνικές καταστάσεις και το περιεχόμενο μιας συζήτησης. Στη συνέχεια προσπαθούν να αντιγράψουν και να αναπαράγουν συμπεριφορές, εκφράσεις λεκτικές και μη, κινήσεις και συζητήσεις. Καθώς θέλουν να περνούν απαρατήρητα, κρύβουν και δεν μοιράζονται τα ενδιαφέροντά τους ή την έντονη ευαισθησία τους στα αισθητηριακά ερεθίσματα όπως τους δυνατούς θορύβους με σκοπό να γίνουν αποδεκτά. Πολλές φορές παίρνουν το ρόλο του καλού παιδιού, που κάθεται ήσυχα και δεν συμμετέχει πολύ στη συζήτηση. Μπορεί να θεωρηθούν και ντροπαλά. Έχουν δυσκολία να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, έτσι τα κρύβουν για να νιώθουν ασφαλείς. Μιμούνται τον χαρακτήρα άλλων ανθρώπων, όπως των YouTubers ή των χαρακτήρων από τηλεοπτικές σειρές και βιβλία για να αποφύγουν το στίγμα, να κάνουν φίλους και να έχουν την αίσθηση του ανήκειν. Μπορεί να γίνουν σαν χαμαιλέοντες και να ταιριάξουν σε πολλές καταστάσεις.
Γιατί είναι αυτό τόσο κακό;
H χρήση του masking είναι μια καταπίεση των βασικών χαρακτηριστικών των ατόμων που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού προκειμένου να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο. Έτσι μπορεί να διαφύγει από τους ειδικούς. Άλλες φορές μπορεί τα άτομα στο φάσμα εξαιτίας της χρήση του masking να λάβουν λανθασμένη διάγνωση και αναφορά σε προβλήματα ψυχικής υγείας. Το masking είναι μια στρατηγική αντιμετώπισης των δυσκολιών και εκπλήρωσης των κοινωνικών προσδοκιών αλλά δεν σημαίνει ότι είναι πάντοτε χρήσιμη. Σύμφωνα με έρευνες τα άτομα που χρησιμοποιούν περισσότερο το masking έχουν αυξημένο άγχος, εμφανίζουν κατάθλιψη ακόμα και αυτοκτονικές τάσεις. Η καταπίεση που νιώθουν προκειμένου να ενταχθούν κοινωνικά μπορεί να οδηγήσει σε μοναξιά, σύγχυση, θυμό και ψυχική εξουθένωση. Στα πλαίσια αυτά αναφέρεται ότι η προσπάθεια για masking καταναλώνει ζωτική ενέργεια που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλους τομείς της ζωής. Αυτό οδηγεί σε εξουθένωση και περιόδους κρίση καθώς τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού προσπαθούν να προσαρμοστούν και να ζήσουν σε ένα κόσμο που δεν είναι δεν ταιριάζει στο τρόπο σκέψης τους. Επίσης τους εμποδίζει από το να αναπτύξουν την πραγματική τους ταυτότητα. Η πίεση του να ταιριάξουν και να γίνουν αποδεκτοί δεν τους αφήνει το χρόνο ή την ενέργεια να κάνουν τα πράγματα που θέλουν ή να συμπεριφερθούν με το τρόπο που επιθυμούν με αποτέλεσμα να νιώθουν μεγαλύτερη αποσύνδεση από τον εαυτό τους.
Συμπερασματικά η χρήση του masking μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας γι’ αυτό είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτή καθώς και οι επιδράσεις που έχει στα άτομα που συχνά κρύβουν την νευροδιαφορετικότητά τους προκειμένου να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο.
Πηγή: https://www.autism.org.uk/
https://myausomegirl.wordpress.com