Για τα νευροδιαφορετικά άτομα υπάρχουν κάποιες διαδικασίες που φαντάζουν βουνό!!! Το παράδοξο είναι ότι όσο μας δυσκολεύουν αυτά που πρέπει να κάνουμε τόσο ανάγκη τα έχουμε. Ένα απο τα πράγματα που είναι “ο κακός δαίμονας” για ένα άτομο με ΔΕΠΥ, σε όποια ηλικία και αν είναι, είναι το συμμάζεμα του χώρου τους, το συγύρισμα, η τακτοποίηση γενικότερα. Πως μπορούμε λοιπόν να κάνουμε αυτήν την αγγαρεία, ευκολότερα και γρηγορότερα;
Η βοήθεια των άλλων είναι μια πολύ σημαντική αρωγή για τα άτομα με ΔΕΠΥ. Μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια στον τομέα της οργάνωσης, σε μια δουλειά που μας δυσκολεύει πολύ ή να ζητήσουμε απλά την παρέα τους για να μας φανεί η όλη δραστηριότητα πιο ανάλαφρη. Δεν χρειαζόμαστε ανθρώπους επικριτικούς, χρειαζόμαστε ανθρώπους με κατανόηση και διάθεση να βοηθήσουν.
Ένα κόλπο που βολεύει πολύ είναι η χρήση κουτιών αποθήκευσης! Βοηθαει τον χώρο να είναι τακτοποιημένος χωρίς να χρειάζεται πολύς χρόνος. Φροντίστε τα κουτιά να έχουν επαρκή χώρο και να είναι διάφανα έτσι ώστε να μπορείτε να βρείτε ό,τι έχετε αποθηκεύσει.
Ένα απο τα πράγματα που λειτουργεί ανασταλτικά για τα άτομα με ΔΕΠΥ είναι ο μεγάλος όγκος εργασίας. Όταν έρχεται η ώρα για τις δουλειές του σπιτιού ξεκινήστε με την τακτοποίηση ενός χώρου κάθε φορά ή με μια δουλειά. Αφου ολοκληρώσετε προχωρήστε στην επόμενη.
Κάθε φορά που τελειώνετε κάτι επιβραβεύστε τον εαυτό σας! Το έχει ανάγκη! Ο εγκέφαλός χρειάζεται θετική ανατροφοδότηση για να συνεχίσει!
Οριοθετήστε χρονικά τις δουλειές που έχετε να κάνετε. Μην αφήνετε στον εαυτό σας απεριόριστο χρόνο γιατι δεν θα κινητοποιηθείτε. Ο περιορισμένος χρόνος βοηθάει τα άτομα με ΔΕΠΥ να συγκεντρωθούν καλύτερα και να μην νιώσουν ότι “πνίγονται” απο αυτά που έχουν να κάνουν.
Φτιάξτε μια λίστα με τις δουλειές που πρέπει να γίνουν και ιεραρχήστε τις. Να θυμηθείτε να σβήνετε ό,τι τελειώνετε. Έτσι θα έχετε οπτική ανατροφοδότηση της προόδου σας.
Πετάξτε τα πράγματα που δεν χρειάζεστε. Έτσι θα έχετε λιγότερα πράγματα για να τακτοποιήσετε αλλά και περισσότερο χώρο.
Θέστε ρεαλιστικούς στόχους σχετικά με το τι μπορείτε να κάνετε. Καλύτερα να κάνετε λίγα πράγματα ολοκληρωμένα παρά να προγραμματίσετε έναν μεγάλο όγκο δουλειάς που δεν θα μπορέσετε να ολοκληρώσετε. Θα νιωσετε ματαίωση.
Χρησιμοποιήστε post-it για να θυμάστε να κάνετε τις οικιακές εργασίες εγκαίρως, έτσι ώστε να μην μαζεύονται.
Τέλος η μουσική θα μας βοηθήσει να κάνουμε πιο υποφερτή την αγγαρεία. Βάλτε μουσική, χορέψτε, τραγουδήστε και τακτοποιήστε.
Τα άτομα με ΔΕΠΥ ποτέ δεν θα αγαπήσουμε τις δουλειές του σπιτιού. Είναι όμως απαραίτητο για εμάς να βρισκόμαστε σε έναν οργανωμένο χώρο για να μπορούμε να δουλέψουμε με όσο το δυνατον λιγότερες διασπάσεις. Ας κάνουμε λοιπόν αυτήν την διαδικασία όσο πιο άνετη και πιο διασκεδαστική γίνεται!