1) Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η χαρισματικότητα είναι κάτι κληρονομήσιμο. Παρόλα αυτά κάποιοι πιστεύουν ότι χαρισματικότητα μπορεί να επέλθει και μέσω της ανατροφής.
2) Tα χαρισματικά παιδιά δεν έχουνε πάντα καλές επιδόσεις στο σχολείο. Αν και η γνωστικές τους ικανότητες είναι υψηλές εκπαιδευτικές τους ανάγκες δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα υπάρχει πιθανότητα έχουν καλές επιδόσεις στο σχολείο.
3) Tα χαρισματικά παιδιά μπορεί να έχουν και μαθησιακές δυσκολίες. Οι μαθησιακές δυσκολίες των χαρισματικών παιδιών συχνά μπορεί να μείνουν αδιάγνωστες. Aυτό συμβαίνει γιατι λόγω της νοημοσύνης τους τα παιδιά μπορούν να καλύπτουν αυτές τους τις δυσκολίες.
4) Συχνά τα χαρισματικά παιδιά αναπτύσονται ασύγχρονα. Για παράδειγμα μπορεί να κατανοούν με μεγάλη ευκολία την άλγεβρα δεν δυσκολεύονται πολύ να κοιμηθούν μονα τους το βράδυ.
5) Τα χαρισματικά παιδια συχνά μπορεί να έχουν υπερδιέργερση ή άλλες αισθητηριακές δυσκολίες. Μπορει να τα ενοχλούν ήχοι υφες ακόμα και να έχουν δυσκολίες στο φαγητό.
6) Τα χαρισματικά παιδιά συχνά δυσκολεύονται να βρουν φίλους και παρέες. Συχνά είναι κοινωνικά απομονωμένα γιατί δεν είναι εύκολο να βρουν παιδιά με τα οποία να μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα
7) Συχνά νιώθουν ότι δεν ανήκουν πουθενά. Νιώθουν έντονα μοναξιά απογοήτευση και αυτό σταδιακά μπορει να τους οδηγήσει σε σχολική απόσυρση ή ακόμα και σε κατάθλιψη και αυτοκτονικές τάσεις.
8) Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στο σχολείο, η ασύγχρονη ανάπτυξή τους και οι ευαισθησίες τους είναι πράγματα που τους ακολουθούν και στη ζωή τους στο σπίτι. Και εκεί τα πράγματα μπορεί να είναι δύσκολα…
9) Η υψηλή νοημοσύνη τους δεν είναι εγγύηση επιτυχίας. Το ότι τα καταφέρνουν πιο εύκολα στα γνωστικά αντικείμενα δεν σημαίνει ότι θα έχουν μπει επιτυχημένη ή ευτυχισμένη ενήλικη ζωή. Οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι πολλές.
10) Δεν είναι εύκολο με μεγαλώνεις ένα χαρισματικό παιδί. Οι δυσκολίες τους, η κοινωνική απομόνωση που βιώνουν και η ασύγχρονη ανάπτυξή τους προϋποθέτουν λεπτούς χειρισμούς από την πλευρά των γονιών.
Εν κατακλείδι η χαρισματικότητα δεν είναι ένας δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα. Ο νευροδιαφορετικός εγκέφαλος αυτών των παιδιών βλέπει τον κόσμο μεσα από ένα πολύ ιδιαίτερο πρίσμα. Για να ευημερίσουν πρέπει να έχουν μία πολύπλευρη στήριξη στο σπίτι και στο σχολείο τόσο μαθησιακά και ψυχολογικά.