Adorable tabby cat gazing curiously at a butterfly while lying on the grass.

Την προσοχή σας παρακαλώ!!!

Πολύς λόγος γίνεται για την προσοχή, για την συγκέντρωση και την διάσπαση. Τι εννοούμε όμως όταν μιλάμε για προσοχή;; Είναι μία ή έχει κατηγορίες; Πότε είμαστε σίγουροι οτι το παιδί μας έχει φτάσει στο σημείο να μπορει να κατευθύνει την προσοχή του;

Ας ξεκινήσουμε με τα είδη της προσοχής:

Εστιασμένη προσοχή: Το παιδί έχει κατακτήσει αυτήν την προσοχή όταν μπορεί να συγκεντρωθεί σε ένα οπτικό ή ακουστικό ερέθισμα, όπως μια εικόνα ή ένα τραγούδι

Επιλεκτική προσοχή:  Όταν απο ένα σύνολο ερεθισμάτων, δραστηριοτήτων το παιδί διαλέγει να συγκεντρωθει σε μια τότε αναπτύσσει την επιλεκτική του προσοχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ειναι τα παιχνίδια σε μια παιδική χαρά.

Εναλλασσομενη προσοχή:Πρόκειται για εκείνη την προσοχή που επιδεικνύουμε όταν μεταβαίνουμε απο την μία δραστηριότητα στην άλλη.

Αδιάλειπτη προσοχή: Η προσοχή που χρειάζεται να δείξουμε όταν αφιερωνόμαστε σε μια δραστηριότητα για πολλή ώρα.

Διαμοιρασμένη προσοχή: Όταν ένα παιδί κάνει παράλληλα πολλά πράγματα μοιράζοντας εξίσου σε αυτά την προσοχή του.

Στα παραπάνω αξίζει να προσθέσουμε ότι το εύρος προσοχής των ανθρώπων έχει μειωθεί κατα΄25% απο το 2000 ώς το 2015. Ενας άνθρωπος μπορεί να διατηρήσει την προσοχή του απο 2 δευτερόλεπτα εως και 20 λεπτά.

Οι χρήστες του διαδικτύου έχουν εύρος προσοχής μικρότερο και απο εκείνο του ….χρυσόψαρου αφού φτάνει στα 8,25 δευτερόλεπτα ενώ το συμπαθές ψάρι διατηρεί την προσοχή του για  9 δευτερόλεπτα. Αυτός είναι ένας πολύ βασικός λόγος που εξηγεί την δημοτικότητα των συντομων βίντεο στο διαδίκτυο.

Και για να επανέλθουμε στα παιδια το εύρος της προσοχής τους αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία τους.

Έτσι τα παιδιά 2 ετών έχουν εύρος προσοχής απο 4-6 λεπτά

4 ετών η προσοχή τους κυμαίνεται απο  8-12 λεπτα

5-6 ετών φτάνει στα   12-18 λεπτά

7-8  ετών    αγγίζει τα 16-24 λεπτά

9-10 ετών ειναι στα 20-30 λεπτά

11-12 ετών προσέχουν 25-35 λεπτά

13-14 ετών η προσοχή τους κυμαίνεται απο 30-40 λεπτά

Ενώ στο τέλος της εφηβείας απο 16 χρονών και πάνω η προσοχή έχει εύρος απο 32 λεπτά και μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να ξεπεράσει και τα 50 λεπτά.

Ως κατακλείδα αξίζει να σημειωθεί ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον μας για κάτι που παρακολουθούμε τόσο μεγαλύτερη είναι και η προσοχή που επιδεικνύουμε . Επίσης το εύρος της προσοχής αλλάζει ανάλογα το κονωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Η διατήρηση της προσοχής μπορει να επηρεαστεί απο εξωγενείς παράγοντες οπως ο θόρυβος και οι καιρικές συνθήκες. Η έλλειψη ύπνου μπορει να επηρεάσει σημαντικά τα επίπεδα προσοχής αλλά η φυσική άσκηση μπορεί να τα βελτιώσει.

Επομένως την επόμενη φορά που θα εφιστήσουμε την προσοχή καποιου και δη ένος παιδιού καλό θα ήτνα να έχουμε στο μυαλό μας όλα τα παραπάνω.

 

 

 

Scroll to Top