man, stress, male-742766.jpg

Διατροφικές διαταραχές και ψυχικό τραύμα

Όσο περνάνε τα χρόνια οι διατροφικές διαταραχές εμφανίζονται όλο και πιο συχνά. Το πρόβλημα αυτό είναι πολυπαραγοντικό και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ψυχική και σωματική υγεία του πάσχοντα.

Για τις διατροφικές διαταραχές ενοχοποιείται συχνά ο σύγχρονος τρόπος ζωής που θέλει τους ανθρώπους να εμπίπτουν σε συγκεκριμένα πρότυπα ομορφιάς. Η απόκλιση από αυτά τα πρότυπα μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση. Γιατί όμως κάποιος να βάζει σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή για να «χωρέσει» σε έναν τρόπο ζωής;

Σίγουρα τα κοινωνικά πρότυπα μας επηρεάζουν. Μήπως όμως υπάρχει κάτι πιο βαθύ πίσω από την ανάγκη μας να ακολουθούμε ένα συγκεκριμένο πρότυπο ζωής και εμφάνισης;

Τον τελευταίο καιρό αναδεικνύεται όλο και περισσότερο η σύνδεση πολλών ψυχολογικών προβλημάτων και διαταραχών συμπεριφοράς με το τραύμα. Αυτό συμβαίνει και με τις διατροφικές διαταραχές. Ας δούμε όμως πρώτα τι είναι το τραύμα.

Το τραύμα είναι η συναισθηματική απόκριση του ατόμου σε μια κατάσταση που του προκαλεί έντονο στρές. Τα τραυματικά γεγονότα έχουν μεγάλη ένταση, είναι απρόβλεπτα και  αιφνίδια, συνιστούν σοβαρή απειλή για την ζωή του ατόμου και δεν ελέγχονται. Το τι είναι τραυματικό για τον καθένα ποικίλει ανάλογα με την προσωπικότητά του και το κοινωνικοπολιτισμικό του περιβάλλον. Επομένως τραύμα είναι αντίδραση σε αυτό που νιώσαμε ως απειλητικό κάποια στιγμή στην ζωή μας και όχι απαραίτητα το περιστατικό αυτό καθαυτό . Το τραύμα του καθενός μπορεί να είναι τόσο ξεχωριστό όσο το δαχτυλικό μας αποτύπωμα.

Το τραύμα μπορεί να προκύψει από μεμονωμένα γεγονότα όπως ένα ατύχημα, αλλά μπορεί να προκληθεί και από μία πιο σταθερή κατάσταση όπως ένα κακοποιητικό περιβάλλον ή συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Εκδηλώνεται τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά και πολλές φορές δεν γίνεται αντιληπτό από το άτομο.

Αφού ορίσαμε το τραύμα πάμε να δούμε την σχέση που έχει με τις διατροφικές διαταραχές.

Οι άνθρωποι που έχουν βιώσει τραύμα συχνά νιώθουν ότι δεν έχουν τον έλεγχο της ζωής τους. Έτσι ελέγχοντας σε υπερβολικό βαθμό την πρόσληψη της τροφής τους νιώθουν ότι παίρνουν πίσω τον έλεγχο που τόσο ανάγκη έχουν.

Το τραύμα προκαλεί έντονο άγχος και μεγάλο ψυχικό πόνο. Οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να χρησιμεύουν ως ένας τρόπος να κατευναστούν αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα.

Πολλά από τα άτομα που έχουν βιώσει τραυματικές εμπειρίες νιώθουν σε μεγάλο βαθμό ότι φταίνε γι αυτές. Με «μαστίγιο» τις διατροφικές διαταραχές τιμωρούν –αδίκως- τον εαυτό τους για το κακό που συνέβη.

Είναι συχνό φαινόμενο τα άτομα που έχουν τραυματιστεί να επιζητούν την επιβεβαίωση των άλλων. Ένας τρόπος για πάρουν αυτήν την επιβεβαίωση είναι να έχουν ένα «ιδανικό» σώμα. Τότε νιώθουν ότι θα είναι άξια θαυμασμού και αγάπης. Έτσι καταφεύγουν σε ακραίες διατροφικές πρακτικές που καταλήγουν σε διατροφικές διαταραχές

Η έγκαιρη και έγκυρη αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών είναι απαραίτητη. Το σώμα μας είναι το όχημα με το οποίο ταξιδεύουμε στον κόσμο που βρεθήκαμε. Αυτό το όχημα μπορεί να μας πάει στ αστέρια αλλά και στον γκρεμό. Οδηγός του είναι ο νους μας. Ο μόνος τρόπος για να κινείται με ασφάλεια είναι να ενδυναμώσουμε και να εκπαιδεύσουμε αυτόν τον οδηγό.

Πηγές: https://breakbingeeating.com/, https://www.ow.gr/

 

Scroll to Top