Παιδί μου, μην αγχώνεσαι!

Από πόσα στόματα εχει βγει και θα βγει αυτή η κουβέντα αυτές τις μέρες! Πόσα αυτιά θα το ακούσουν! Αλήθεια θα αλλάξει κάτι με αυτήν την κουβέντα; Γίνεται να μην αγχώνεται ένα παιδί που δίνει εξετάσεις; Γίνεται να μην αγχώνεται κάποιος;;

Ας δούμε τα πράγματα με τη σειρά. Το άγχος είναι ωφέλιμο. Αν δεν υπήρχε το άγχος το ανθρώπινο είδος δεν θα είχε φτάσει μέχρι εδω. Θα μας είχε φάει μια αρκούδα, ενα λιοντάρι, κάτι πιο δυνατό απο εμάς. Το αγχος  είναι εκείνος ο αρχέγονος μηχανισμός που ενεργοποιεί το σώμα μας κάθε φορά που αντιλαμβάνεται έναν κίνδυνο και μας κάνει να φερθούμε έτσι ώστε να σωθούμε απο τον κίνδυνο.

Όταν αγχωνόμαστε λοιπόν το σώμα μας στέλνει περισσότερο αίμα στα ακρα, τα επινεφρίδια εκκρίνουν μια ορμόνη που λέγεται κορτιζόλη, η ορμόνη του άγχους, το σώμα υπεροξυγονωνεται και η καρδιά χτυπα πιο γρήγορα. Αυτή η κατάσταση είναι βοηθητική όταν είμαστε σε μια φάση απειλής.

Το πρόβλημα ξεκινάει όταν νιώθουμε αυτήν την απειλή μόνιμα. Τότε η κατάσταση που βιώνει το σώμα γίνεται επιζήμια. Εγκέφαλος, καρδιά, πεπτικό, ανοσοποιητικό, δέρμα, μύες ακόμη και το αναπαραγωγικό σύστημα επηρεάζεται αρνητικά εξαιτίας του χρόνιου άγχους.

Τι μπορούμε να κάνουμε όμω στις εξετάσεις για να μην ζούμε με το επιζήμιο άγχος, παιδιά γονείς και κηδεμόνες.

Αρχικά ωφείλουμε να καταλάβουμε ως ενήλικες ότι οι εξετάσεις δεν ειναι ούτε η αρχή ουτε το τέλος του κόσμου. Ακόμη και στον ορίζοντα φαίνεται η αποτυχία, ακόμη και αν το παιδί δεν περάσει την τάξη ή σε κάποια σχολή αυτό δεν ειναι το τέλος του κόσμου! Ακόμη και η επιτύχια στις εξετάσεις δεν ειναι η αρχή μιας ρόδινης ζωής. Είναι η αρχή ενος ταξιδιού.

Παιδιά καλό θα ήταν να καταβάλετε μια προσπάθεια με την οποία θα είστε συνεπείς απέναντι στον εαυτό σας. Οι γονείς και οι καθηγητές σας έχουν κανει και συνεχίζουν να κάνουν την πορεία τους. Οι εξετάσεις αφορούν τη δική σας πορεία. Ένα μόνο θα επρεπε να σας απασχολεί: έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα; Αν πιστεύετε ότι το κάνατε, αν είστε εντάξει με την προσπάθεια που κάνατε ΜΠΡΑΒΟ σας! Αν όχι ,προσπαθείστε περισσότερο.

Στηρίξτε τα παιδιά σας όπως αυτά χρειάζονται. Βοηθήστε τα να βρουν τις κλίσεις τους και επενδύστε σε αυτές. Εξασφαλίστε τους ένα ήρεμο περιβάλλον κατα την διάρκεια των εξετάσεων. Ενισχύστε την αυτοεκτίμησή τους όσο περισσότερο μπορείτε. Η πίστη σας σε αυτά θα γίνει η εσωτερική τους φωνή που θα τα καθοδήγει σε όλη τους τη ζωή. Η ψυχική υγεία των παιδιών είναι ό,τι σημαντικότερο!

Όσο αφορά τους μαθητές το οργανωμένο διάβασμα είναι αυτό που αποδίδει. Μην γίνεστε υπερβολικοί τις  τελευταίες μέρες των εξετάσεων. Φροντίστε την σωματική και ψυχική σας υγεία. Βρείτε τρόπους να ηρεμήσετε.

Διαβάστε προσεκτικά τις εκφωνήσεις των ερωτήσεων των διαγωνισμάτων. Ξεκινήστε απο τα πιο εύκολα και τα πιο μικρά θέματα. Εξαντλήστε τον χρόνο που σας δίνετε. Αν νιώσετε ότι το άγχος σας κατακλυζει κινηθείτε, πάρτε βαθιές ανάσες, σφίξτε τις γροθιές σας και σιγά σιγά ξεσφίξτε τις, σιγοτραγουδήστε, μεταφερθείτε νοερά σε ένα ασφαλές ήρεμο μέρος.

Μετά τις εξετάσεις επιβραβεύστε τον εαυτό σας για την προσπάθεια που κατέβαλε. Ό,τι γράψατε, γράψατε, ο,τι έγινε, έγινε. Πάμε στην επόμενη μέρα, στο επόμενο μάθημα. Η επιτυχία ή η αποτυχία δεν ορίζει την αξία σας. Αυτή ειναι δεδομένη!

Η ζωή είναι μεγαλύτερη απο τις εξετάσεις. Κάθε διαγώνισμα είναι ένα βήμα πιο κοντά στην περιπέτεια της ενηλικίωσης. Και όλα καλά θα πάνε! Σας το λεμε με απόλυτη σιγουριά. Αρκει να είστε εσείς καλα ψυχή τε και σώματι. Καλή επιτυχία!

Scroll to Top