Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι παρεξηγημένη έννοια στη χώρα μας. Οι περισσότεροι ακούγοντάς την, τη θεωρούν σχεδόν συνώνυμη της πορνογραφίας. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι μέρος μιας γενικότερης εκπαίδευσης για το πώς λειτουργεί το σώμα μας και θα έπρεπε να είναι αναπόσπαστο μέρος της εκπαίδευσης του παιδιού από όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία γίνεται.
Το σεξ υπάρχει παντού γύρω μας, στις διαφημίσεις, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στο ιντερνετ, στις ταινίες ακόμη και στις ειδήσεις. Πρόσφατα μια γνωστή μου, μου είπε ότι ένιωσε εξαιρετικά αμήχανα όταν η πεντάχρονη κόρη της είδε δυο ζώα να ζευγαρώνουν και της είπε ότι το αρσενικό ήθελε να αφήσει έγκυο το θηλυκό. Σε αυτήν την εποχή προβάλλει πολύ πιο έντονη η ανάγκη να ενημερώσουμε εμεις οι γονείς σωστά τα παιδιά μας για το σεξ πριν μάθουν κάτι λάθος από κάποια αναξιόπιστη πηγή.
Πως μπορούμε λοιπόν να τα ενημερώσουμε για το κορμί τους πρωτίστως και για το σεξ ως διαδικασία δευτερευόντως όσο το δυνατόν νωρίτερα και με έγκυρο τρόπο;
Σε κάθε ηλικία μπορούμε να μιλάμε στο παιδί για το σώμα του, με τον τρόπο και τις λέξεις που ταιριάζουν σε αυτήν.
Η αρχή μπορεί να γίνει πριν την ηλικία των 3 με τη σωστή ονομασία των μερών του σώματος του παιδιού, τη λεγόμενη σωματογνωσία. Θυμάμαι ότι ο γιος μου πριν γίνει ενός έδειχνε τουλάχιστον 10 μέρη του σώματός του. Όταν θα έρθει η ώρα να συστήσουμε στο παιδί το σώμα του θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις κατάλληλες λέξεις τόσο για τα γεννητικά του όργανα όσο και για το υπόλοιπο σώμα του. Καλό θα ήταν επίσης να επισημάνουμε τις διαφορές μεταξύ αντρικών και γυναικείων σωμάτων. Επίσης θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να διεκδικούν την ιδιωτικότητα των σωμάτων τους. Να έχουν την άνεση ν αρνούνται αγκαλιες και φιλια όποτε δε νιώθουν άνετα. Επίσης σε αυτές τις ηλικίες θα μπορούσαμε να του εξηγήσουμε πολύ απλα τη συμβαίνει στην εγκυμοσύνη και στην γέννα. Τα μωρά δεν τα φέρνει ο πελαργός.
Στην ηλικία των 3-5 τα παιδιά είναι γεμάτα απορίες. Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτήν τη δίψα τους για μάθηση και να κάνουμε μια ωραία κουβέντα μαζί τους μιλώντας τους για την ιδιωτικότητα. Πολλά παιδιά σε αυτήν την ηλικία εκδηλώνουν ενδιαφέρον και ασχολούνται έντονα με τα γεννητικά τους όργανα. Οφείλουμε να εξηγήσουμε ότι αυτό μπορεί να γίνεται σε ιδιωτικό χώρο που ακόμη και εμεις θα σεβομαστε απαρέγκλιτα. Επίσης είναι η ιδανική ηλικία να αρχίσουμε το διάλογο για θέματα που αφορούν το σώμα ώστε να καταλάβουν τα παιδιά ότι μαζί μας μπορούν να συζητούν τέτοια θέματα χωρίς ντροπή και αναστολές. Καλό θα ήταν να εξηγούμε και τις επιμέρους λειτουργίες του σώματος τους και να μιλαμε συχνά γι αυτό όπως και για τα θετικά της οικειότητας. Πόσο ωραίο είναι να ειμαστε με ανθρώπους που μας σέβονται αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε όταν δε νιώθουμε καλά με κάποιον.
Η κουβέντα για το σεξ συνεχίζεται με σεβασμό και υπομονη και στις επερχόμενες ηλικιες. Τώρα μπορούμε να μιλήσουμε με πιο ρεαλιστικούς όρους τόσο για την σεξουαλική πράξη και τη γέννα όσο και για τις διαφορετικους σεξουαλικούς προσανατολισμούς. Στα 9 ξεκινά η προεφηβεία και σε πολλά κορίτσια αρχίζει η εμμηνος ρύση. Καλό θα ήταν λοιπόν να είναι προετοιμασμένα τόσο τα κορίτσια όσο και τα αγόρια. Σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά ερχονται σε επαφή με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θα πρεπει να τους είναι ξεκάθαρο τι είναι ιδιωτικό, πότε και που μπορούμε να ειμαστε γυμνοί και τι σημαίνει ο σεβασμός στις σχέσεις.
Στην ηλικία από 8 εως 10 τα παιδιά μπορούν να καταλάβουν τα βασικά για σχεδόν οποιοδήποτε θέμα. Μπορούμε επομένως να τους μιλήσουμε για θέματα όπως ο βιασμός, το AIDS, ο γάμος, η κακοποίηση και οι αμβλώσεις. Είναι η ώρα να τα ενημερώσουμε για την σεξουαλικότητα και τις αλλάγες που επιφέρει η εφηβεία και στα δυο φύλα. Μπορεί σε αυτήν την ηλικία να κάνουν λιγότερες ερωτήσεις αλλά η περιέργειά τους είναι μεγάλη. Μπορούμε να τους μιλήσουμε για την ομορφιά της διαφορετικότητας όσο αφορά την επιλογή συντρόφου και να τονίσουμε ότι το σπουδαιότερο απ΄όλα είναι η αγάπη. Είναι πολύ σημαντικό σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά να δομήσουν υγιή όρια και αυτοεκτίμηση.
Στην ηλικία 9-12 τοποθετείται η προεφηβεία. Καλό θα ηταν ν συνεχίσουμε τις κουβέντες έχουμε ήδη αρχίσει, να ενισχύσουμε αυτά που έχουν ήδη μάθει τα παιδιά. Είναι ώρα να μιλήσουμε για το ασφαλές σεξ και την αντισυλλήψη. Επίσης θα πρέπει να συζητάμε συχνά για το τι είναι μια υγιής σχέση όπου ο ένας σέβεται τον άλλο και τι δεν είναι υγιές στις σχέσεις, για τα συναισθήματα τα δικά τους των αλλων στις σχέσεις καθώς επίσης για το πώς αρχίζει, εξελίσσεται και τελειώνει μια σχέση.
Και ερχόμαστε στην εφηβεία. Στη ηλικία από 13 ως 18 ο έφηβος έχει ήδη μάθει τι σημαίνει σεξουαλική συνεύρεση. Τώρα είναι η ώρα να εξηγήσουμε πως μπορούν να είναι ασφαλείς κατά τη διάρκεια της πράξης αλλά και για το μηχανισμό της ηδονής άσχετα με τις σεξουαλικές προτιμήσεις του εφήβου. Να μάθουμε στα παιδιά μας την αξία των σχέσεων, να ζητάνε βοήθεια, να κάνουν τις επιλογές τους χωρίς φόβο και τύψεις. Τέλος καλό θα ήταν να μιλήσουμε και για τις διαφορές μεταξυ αγάπης, έρωτα και πάθους.
Και επειδή τα παιδιά μας σε ό,τι ηλικία και αν φτάσουν έχουν ανάγκη την αποδοχή και την αγάπη μας, από τα 18 και μετα είναι επιβεβλήμένο να σεβομαστε τις επιλογές τους και να τους φερόμαστε ως ενήλικες και όχι ως παιδιά που θέλουν καθοδήγηση. Να τους προσφέρουμε την αγκαλιά μας, τα χάδια μας και την τρυφερότητά μας αλλά ταυτόχρονα να σεβόμαστε την ανάγκη τους για ανεξαρτησία και ιδιωτικότητα. Μπορούμε να μοιραστούμε μαζί τους τις αξίες μας και την εμπειρία μας και να κάνουμε έναν ανοιχτό, ειλικρινή διάλογο. Τέλος θα πρέπει να τους παρέχουμε πρόσβαση σε υπηρεσίες που αφορούν τη σεξουαλική τους υγεία.
Η σεξουαλικότητα δεν είναι ντροπή. Είναι ύμνος στο ανθρώπινο σώμα. Το μόνο λάθος όσο αφορά τη σεξουαλική έλξη είναι ο εξαναγκασμός. Και ναι το καταλαβαίνω ότι πολλά από τα παραπάνω μπορεί να σας φέρουν σε δύσκολη θέση αλλά τα παιδιά μας θα είναι προστατευμένα και υγιή μόνο αν είναι καλά ενημερωμένα.
Πηγη: https://steempeak.com/